Anna i Ecuador

STePs programmet
12 uger
2010

La Primera

“Jamen, saa var jeg pludseligt i Ecuador! Og der var bjerge overalt og vulkaner og skyer i jordhoejde og alle menneskerne skrumpede pludselig en halv meter og vand er skiftet ud med frisk juice og alle mennekser snakker meget hoejt og langsomt til mig og jeg fatter nada (bemaerk hvordan jeg lige flettede et spansk ord ind. Jeg har totalt allerede faaet spansk paa hjernen)”

Ecuador en general

“- Er fyldt med hunde! Hunde paa balkoner, hunde paa tage, hunde bag porte, hunde midt paa vejen og allesammen goer de som sindssyge dag og nat. Plus at hanerne hernede ikke begraenser sig til at gale om morgenen, men i stedet vaelger hele natten, som et mere passende tidsrum til at oeve deres skoensang (ironisk! Det lyder ikke skoent). Men det goer mig ikke noget. Jeg gaar ud som et lys kl. 20.00 og bliver vaekket af mit jetlag kl. 4.00.

– Er ikke altid logisk. Fx har jeg mit eget bad med badeforhaeng (som ikke holder vandet inde i badet), for taenk hvis nu nogen skulle snige sig ind igennem min laaste vaerelsesdoer, bryde sig igennem den laaset badevaerelsesdoer og se mig helt noegen i badet. Nej, saa er det godt at have et forhaeng. Tilgengaeld har de saa valgt at installere et vindue inde i badet, som gaar direkte ud til en trappe. Og nej, det er ikke saadan et uklart vindue, men et helt almindeligt vindue, med et par tremmer for med en rude der kan aabnes baade indefra og udefra. Men det er en god maade at faa nye venner paa. Foerste morgen jeg var i bad, havde jeg en lang samtale med et par smaapiger, som tilfaeldigvis kom forbi vinduet.

– Er mega billig og fyldt med frisk frugt og chokolade. Jeg bliver saa tyk!

– Er fyldt med falske sedler og moenter. Man skal tjekke alle de sedler man modtager. Jeg har dog ikke faaet nogen endnu, tror jeg, kun moenter. Foerste gang jeg koerte alene i bus, fik jeg en meget maerkeligt udseende moent tilbage fra konduktoeren. Jeg kan fortaelle jer, at det ikke er nemt at hoefligt beskylde nogen for at snyde, paa et sprog man ikke kender, men det skulle ikke stoppe mig. Efter at have brugt ti minutter paa at konstruere en saetning, gik jeg op til konduktoerern, raekte ham moenten og sagde: No es moneda. Han sagde: Si, es moneda. Men saa nemt skulle han ikke snyde mig, saa jeg svarede mistroisk: Cuantos (hvor mange penge)?. “Cinco (fem)” svarede han, og saa var alle mine retoriske evner udtoemt, og jeg satte mig ned med min underlige moent. Men det er da ogsaa lidt sejt at have en falsk moent… Ikke?”

Faar aldrig mine negle rene ige

“Paa gaarden arbejder jeg i the tree nursery, fordi der arbejder en ecuadorianer, som jeg i princippet kan oeve spansk med. Hagen er dog, at jeg foerst faar spansktimer fra naeste uge, saa jeg har ikke noget spansk at oeve. Saa for det meste, saa presser jeg baer, piller froe, saar og luger i stilhed. Men det er overraskende nok ikke blevet kedeligt endnu. Hver dag er der sket noget uventet og spaendende.”

At sige farvel

“I dag er det min sidste dag paa gaarden! For to uger siden, var jeg totalt i panik over at skulle hjem, men i den sidste uge har jeg faktisk foelt mig klar og er begyndt at savne DK mere. Men i dag kan jeg maerke at det stikker lidt i mit hjerte. Det har jo vaeret mit hjem og alle menneskerne min familie og nu skal jeg ikke se halvdelen af dem igen. Gud, hvor kommer man til at holde af folk. Men jeg skal nu nok klare mig. Der er ogsaa masser af folk jeg holder af i DK. Det er bare lidt trist. OG jeg forlader ogsaa min haarde seng der faar mine hofter til at goere ondt, mine tunge kludetaepper, mine blaa og ofte vandfyldte gummistoevler, hanen der bor lige under mit vindue og som vaekker mig kl. 4, ukrudtet som bare ikke vil doe, regnen som altid begynder lige efter man har haengt toej til toerre, koekkenet uden koeleskab og ovn men tilgengaeld med fluer, busserne der spiller hoej tecno musik hele natten og maendende som laver en underlig hvislelyd efter hvide piger – lidt som hvis de kaldte paa en slangehund. Maerkelige, traelse ting, som jeg faktisk tror jeg kommer til at savne ret saa meget.

Hvad ville Nik og Jay goere hvis de kun havde en uge i Ecuador tilbage?
Hvad jeg ville goere? – Jeg tager til skyskoven, regnskoven og Quito. Den naeste uge skal jeg bare rejse rundt og forsoege at see alt det, jeg mangler. Saa der bliver ingen blaa kings, men tilgangaeld bliver der aber og slanger. Og saa pludseligt lige om snart er det slut. Og saa alligevel ikke, for saa starter der jo en trilliard sjove ting i DK. Fremtiden er lys, selvom den virker saa Ecuadorloes.”

Læs hele Annas blog

Vil du også opleve verden gennem frivilligt arbejde?

ESC PROGRAMMET
  • 2 TIL 12 MÅNEDER
  • EUROPA
  • GRATIS
Læs mere om ESC
ICYE PROGRAMMET
  • 6 ELLER 12 MÅNEDER

  • GLOBALT
  • FRA 24.000 KR.
Læs mere om ICYE
STEPS PROGRAMMET
  • FRA 4 TIL 16 UGER
  • GLOBALT
  • FRA 6.830 KR.

Læs mere om STePs
Dan dig et overblik over alle programmerne
Læs mere her

Læs flere rejseberetninger