Anton i Rusland

STePs programmet
5 uger
2021

Jeg tilbragte 5 uger i Rusland, hvor jeg boede i en by ved navn Samara på volgafloden. Det var en helt vildt spændende og sjov oplevelse. Min værtinde var en enlig ældre kvinde, der var så god til inkludere mig i det huslige, både praktisk og socialt. Hun forstod kun et par enkelte ord og sætninger engelsk så det var en perfekt mulighed for mig for at øve mit russisk. Med mit meget gebrokne russisk, og ved hjælp af kropssprog, formåede vi at sidde og have hele samtaler på russisk til the som vi drak sammen hver aften. Det var en af de fedeste ting ved at være af sted med specifikt ICYE; at jeg fra starten var tilknyttet nogen, der gerne vil og har tålmodighed til at snakke med en som mig, der er i gang med at lære sprog.

Det er klart at sprogbarriere er en frustrerende faktor noget af tiden, men når man rejser på denne måde, igennem en organisation, har man forudsætningerne for at overkomme problemerne fordi de personer man er tilknyttet er så søde, dygtige og professionelle.

Da jeg var afsted oplevede jeg nogen gange kulturelle forskelle, der kunne lede til misforståelser, hvilket godt kan være en lidt ubehagelig oplevelse. Et par få gange lod det til, at jeg kom til at fornærme folk, ved at udvise ”helt almindelig opførsel” fra et dansk perspektiv, men jeg oplevede at italesættelse af situationen løste problemet hver gang, da der jo netop var tale om misforståelser, sikkert også hjulpet på vej af sprogbarrieren. Jeg ville blot spørge vedkommende om der var noget jeg var kommet til at sige eller gøre, der havde gjort dem ukomfortable og heldigvis havde jeg med folk at gøre, der var meget direkte, måske et generelt karaktertræk ved russerne 😉, og sagde præcis hvad de mente, og havde af kritikpunkter, så vi kunne løse problemerne sammen. Denne ”direkte mentalitet” er endnu en kulturforskel, der kan virke lidt afskrækkende, især når man er vant til det somme tider overhøflige norden, men at acceptere og tilpasse sig normerne i det land man er rejst til er også en stor hjælp, hvis man skal trives i det pågældende land.

Ikke fordi man skal gemme alt hvad der er dansk ved én væk! En af de sjoveste ting ved et udlandsophold som dette er nemlig kulturudvekslingen. Det er jo altid skønt at møde folk fra et land, der synes at du og dit land er ligeså spændende som du finder dem og det land du er rejst til. Og heldigvis er du jo omringet af den slags mennesker når du ankommer, da alle du til at starte med har tilknyttet har meldt sig til at have med dig at gøre af præcis den årsag, at de er interesserede i verden, mennesker og dermed også dig.

Udover min værtinde og modtagerorganisationen var jeg også tilknyttet en kontaktperson, der var sød at hente mig i lufthavnen selvom jeg ankom midt om natten og var god til at sætte mig ind i tingene og agere første ven og hjælpende hånd i forløbet. Hun og hendes kæreste var også sød til at invitere mig på dagsture, hvilket desuden også er noget modtagerorganisationen og din værtsfamilie sikkert vil tage dig med på også. Dette er en super cool måde at se steder lidt uden for byen som du ellers aldrig havde fået set, og i hvert fald ikke fra så lokalt et perspektiv.

Man skal selvfølgelig være forberedt på, at man først og fremmest tager afsted som frivilligt arbejdende. Du er tilknyttet en arbejdsplads og som på alle andre arbejdspladser er der visse forventninger til din arbejdsmorale, mødestabilitet osv. Dog oplevede jeg meget frihed i mit arbejde, hvilket jeg kunne forestille mig er gældende for de fleste frivillige arbejdsprojekter, da man jo som frivillig fungerer som en yderligere arbejdskraft udover de allerede fastansatte. Jeg arbejdede eksempelvis med børn og fungerede lidt som en ”joker” på mit projekt, hvor jeg i løbet af dagen sprang lidt rundt fra klasseværelse til klasseværelse og hjalp til på forskellige måder. At arbejde med børn var desuden en skæg oplevelse. Jeg har relativt begrænset erfaring med at arbejde med børn, så det var en meget sjov og givende oplevelse at få lov at se børnene blive glade for mig i løbet af mit ophold og være den ”eksotiske udlændinge” for dem, da de fleste russere fra det provinsielle Rusland aldrig har mødt nogen fra udlandet eller været i udlandet selv.

Slutteligt vil jeg hurtigt lægge et godt ord ind for at rejse til specifikt Rusland med ICYE. Lastochki, som den russiske afdeling af ICYE hedder, er en hyggelig lille organisation, der virkelig tager hånd om hver enkelte frivillige. Lederen Katja og de andre er alle ildsjæle, der arbejder hårdt og frivilligt ved siden af deres andre jobs fordi de er passionerede omkring international kulturudveksling. Det kan varmt anbefales! 😊

Vil du også opleve verden gennem frivilligt arbejde?

ESC PROGRAMMET
  • 2 TIL 12 MÅNEDER
  • EUROPA
  • GRATIS
Læs mere om ESC
ICYE PROGRAMMET
  • 6 ELLER 12 MÅNEDER

  • GLOBALT
  • FRA 24.000 KR.
Læs mere om ICYE
STEPS PROGRAMMET
  • FRA 4 TIL 16 UGER
  • GLOBALT
  • FRA 6.830 KR.

Læs mere om STePs
Dan dig et overblik over alle programmerne
Læs mere her

Læs flere rejseberetninger